BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Cultuur-Historischmuseum Sorgdrager

Wanneer je, zoals de Amelanders, eeuwenlang geïsoleerd op een eiland woont, ontstaat er een heel eigen cultuur. Wat dat precies inhoudt en hoe de Amelanders door de eeuwen heen hebben samengeleefd, ontdekt u in en rond het Cultuur-Historischmuseum Sorgdrager.

Ook hier kunt u meer doen dan alleen kijken. Zo kunt u ook getuige zijn van een boeiende lezing of een interessante wandeling langs oude Hollumer bezienswaardigheden meemaken.

Ooit woonden op Ameland veel commandeurs: kapiteins van onder andere walvisvaarders en koopvaardijschepen.Als ze op het eiland verbleven woonden ze in hun commandeurswoning. Eén van die woningen, het in 1751 door Pieter Cornelis Sorgdrager in Hollum gebouwde Sorgdragershuuske, vormt het hart van het cultuur-historischmuseum.

Een wandeling door dit Sorgdragershuuske geeft een goed beeld van de oude Amelander levensstijl. Eén van de kamers is, met een rijk interieur, ingericht als de stijlkamer zoals die er in 1751 moet hebben uitgezien.

Naast het Sorgdragershuuske vindt u een museumboerderij met nog meer ingrediënten uit die fascinerende eilander geschiedenis. Zoals een expositie over het ontstaan en de ontwikkeling van Ameland, meer over de historie van de walvisvangst vanaf Ameland en een jaarlijks wisselende expositie over een specifiek facet van de Amelander historie.

Vanuit het museum wordt een aantal activiteiten georganiseerd, zoals wandelingen door het dorp Hollum en dialezingen over de Amelander cultuur.

Cultuur-Historischmuseum Sorgdrager, Herenweg 1, Hollum.


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier