BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude

Het lijkt romantisch, maar was in feite één grote strijd om het bestaan: het leven van de boeren op het oude Ameland. Hoe dat leven er precies uitzag ontdekt u in het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude.

Uit de naam blijkt al, dat het hier niet alleen over de boerderij gaat en dat klopt. De meeste Amelander boeren combineerden hun vak met dat van visser, jager en jutter.

De expositie van Swartwoude bestaat uit twee delen: landbouw en jutten. Het landbouwdeel laat zien hoe op Ameland in het verleden werd geboerd. Het is een levend museum, waar niet alleen oude werktuigen zijn te zien, maar waar ook paarden, kalveren, geiten, varkens en kippen rondlopen.
De boerderij draait op de manier waarop in de periode 1890 1900 werd gewerkt.

Het tweede deel is het juttersmuseum. U vindt er zeer uiteenlopende strandvondsten die de eilander jutters door de eeuwen heen vanaf het strand hebben verzameld.

Verder maakt u er een wandeling door een scheepswrak en u maakt er op een levensechte manier kennis met het verhaal van Ritskemoai. Als bezoeker van het museum kunt u uw eigen strandvondsten doen.

In de zomermaanden organiseert het landbouw- en juttersmuseum rondritten met de Jan Plezier (paard en wagen) door de polders van Ameland. De tocht gaat onder andere langs de oostkant van het eiland, door de polder, via het dorp Buren naar het recreatiegebied De Vleijen.

Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude, Hoofdweg 1, Buren. 

 


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier