Al vanaf 1824 is er een reddingboot gestationeerd op Ameland. In het begin roeiden de redders vanaf het strand door de branding naar de gestrande schepen. Door toedoen van deze stoere Amelander redders zijn er vele mensenlevens gered. In het Maritiem Centrum Abraham Fock in Hollum komt u hierover alles aan de weet.
Later werd dit werk overgenomen door de paardenreddingboot. Deze boot werd bij een stranding van een schip vanuit het boothuis in Hollum door paarden naar zee getrokken. In de beginjaren van de paardenreddingboot gaf het fluitsignaal op de melkfabriek aan wanneer het schip te water moest worden gelaten. Later is dit overgenomen door digitale technieken. Denderend ging het door de straten van Hollum en in een mum van tijd lag de boot te water. Het zuidwest strand bij Hollum is de lanceerplaats van de reddingboot. Op deze wijze kon men vrij eenvoudig links om het Wad op of rechtsaf naar de Noordzee.
Doordat de KNZHRM de tijd rijp achtte voor een razendsnelle nieuwe reddingboot dreigde deze attractie te verdwijnen. De Johannes Frederik is op 28 april 1988 overgedragen aan station Ameland en draagt nadien zorg voor reddingen op de Waddenzee en de Noordzee en regelt indien noodzakelijk het patiëntenvervoer naar Holwerd.
In samenwerking met de gemeente Ameland is de Stichting Paardenreddingboot Ameland opgericht. Deze stichting beheert de boot en het boothuis en regelt elke maand de lancering van de reddingboot vanuit het boothuis in Hollum. Deze toeristische attractie wordt door duizenden mensen bekeken en wordt volledig door vrijwilligers in weer en wind geregeld.
Als inktzwarte dag in de geschiedenis van het Amelander reddingwezen is het verdrinken van alle tien paarden op 14 augustus 1979. Tijdens de lancering van de boot voor een redding werden de paarden die nog vastzaten aan het onderstel meegezogen in een diepe muul. Ondanks het verplichte verkennen van de zeebodem door de voorman kon niet worden voorkomen dat de paarden tijdig van het onderstel werden losgemaakt. De vele hartverscheurende reacties vanuit heel Nederland hebben ervoor gezorgd dat deze unieke traditie in stand is gebleven. Op het zuidwest strand bij Hollum herinnert het grafmonument aan deze dag.