• 0519-555100
  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Vuurtoren

In Hollum staat het symbool van Ameland, de vuurtoren. Deze gietijzeren toren stamt uit 1880 en is een kleine 60 meter hoog. De met witte en rode banen beschilderde vuurtoren heeft veertien verdiepingen met een totaal van 236 treden.

De Amelander vuurtoren was de eerste vuurtoren die is uitgerust met een groepsverlichting. De vuurtoren heeft drie schitteringen per vijftien seconden en daarna dertig seconden een korte stilte.

Tot voor een aantal jaren geleden was de vuurtoren nog daadwerkelijk in gebruik. De vuurtorenwachters zaten boven in de toren en hielden met hun kijkers en andere apparatuur de scheepvaart dag en nacht in de gaten. In noodsituaties waren zij het aanspreekpunt voor de reddingsdiensten.

De wachters hadden allen een dienstwoning onder aan de vuurtoren. In noodsituaties en bij het uitvallen van de elektriciteit kon er direct handelend worden opgetreden. Heden ten dage is de functie van wakend oog overgenomen door radars en is de vuurtoren niet meer bemand.

De vuurtoren wordt nu gebruikt als toeristische attractie en is op gezette tijden geopend voor publiek. Na het beklimmen van de trappen heeft u op de bovenste ring een schitterend uitzicht over Ameland en een groot deel van Friesland.

Voor locatie op kaart: Vuurtoren, Oranjeweg, Hollum


© 2022 De Amelander. Alle Rechten Voorbehouden. Design by Webtool4all