BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Terug naar de kust…

Wat was het een mooi lied: 'Terug naar de kust' van Maggie McNeal. 'Heel onbewust zoek ik de weg naar de kust…' Was dat wat er gebeurde in dat weekend in maart, het eerste weekend van de lockdown in de coronaweken? Mensen reisden in dat zonnige weekend in maart met hun auto of per trein naar de stranden langs de hele Hollandse kust. Werd het er vol? Helemaal zeker weet ik het niet. Een week later werd gepatrouilleerd met drones en sloten burgemeesters langs de kuststreken de parkeerterreinen. Was het terecht of zien we iets over het hoofd?


Het draait om de aerosolen. We praten nu even niet over die wolk van grotere en kleinere druppeltjes, die vrijkomen als we praten, zingen, hoesten of niezen. Die kleine druppels of druppelkernen, met een diameter van één tot tien micrometer, die het coronavirus kunnen bevatten en ons dwingen om anderhalve meter afstand te houden. Die aerosolen waar Jaap van Dissel, de directeur van het RIVM ons over bijpraat. Nee, ik bedoel de supergezonde aerosolen op het strand! Dat fijn verstuivende zeewater met een hoog jodiumgehalte dat vrijkomt door het breken van de branding en opwaaien met de wind. Waardoor we inademen en zeggen: 'Hè, wat heerlijk die schone frisse lucht!'

Wat gebeurt er met u op het strand? Onze Noordzee bevat 30 tot 35 gram zout per liter (de superzoute Rode Zee bevat 40 gram per liter). De Noordzee komt daarmee dicht bij het zoutgehalte van ons bloed en onze huid. Door het inademen van deze maritieme aerosolen worden in neusholtes en longen slijmophopingen gemobiliseerd. Zo komt u na een lange strandwandeling aan dat plotselinge hoestje of die loopneus. Na een paar uur zijn die even plotseling weer verdwenen. De jodium in het zeewater heeft antibacteriële en antivirale eigenschappen, waardoor het een uitstekende remedie is bij infecties. Bovendien lost het dik slijm op, zult u helderder gaan denken, beter slapen, meer energie hebben en een groter seksueel libido! Door de zouthoudende en vochtige lucht wordt de door aerosolen gereinigde huid zacht en soepel. De vitamine D, die u opneemt uit zonlicht versterkt niet alleen de huid maar ook het beenderstelsel in een strandvakantie en is goed voor banden, gewrichten en spieren. Om de betere doorbloeding van de organen te bewerkstelligen, vermeerdert het aantal bloedlichaampjes: de lymfocyten en de leukocyten en daarmee verbetert het afweersysteem van het lichaam. Door de verhoogde lichtinval in de huid vermeerdert de adrenaline en endorfine, het gelukshormoon. Was dat niet precies wat professor Eric Scheffer probeerde ons te zeggen, toen hij zei dat thuisblijven misschien niet de beste methode was? Hadden die mensen begin maart gelijk toen ze hun gevoel volgden en bedachten: het beste wat ik in deze situatie kan doen is het strand opzoeken?

Hoe dan ook: met uw vakantie op Ameland heeft u de weg terug naar de kust weer gevonden. Lopen precies langs de vloedlijn en met uw kinderen springen in de golven levert een maximale hoeveelheid maritieme aerosol op! Op tien meter afstand is het al 50% minder, dus zoek de vloedlijn op. Heeft iemand dit allemaal wetenschappelijk bewezen? Zeker! Professor Dr. Wolfgang Menger op het Duitse Waddeneiland Norderney wijdde er zijn leven aan om inzichtelijk te maken waarom het traditionele medicijn van baden in zee en wandelen langs het strand zo goed is voor de gezondheid. We heten u daarom hartelijk welkom terug op Ameland, terug aan de kust!

Joke Mosterman
Als ouder ga je zaken anders benaderen
Van de Melkboer, Zeurcultuur
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 18 juni 2024
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://deamelander.nl/

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier