BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Klimaat

Het klimaat is letterlijk en figuurlijk een hot item. Het klimaat in een notendop is het gemiddelde weer over een bepaalde periode. Het klimaat is niet stabiel want het kan door natuurlijke en menselijke invloeden veranderen. Dat het klimaat op aarde verandert, is inmiddels in vele wetenschappelijke studies bewezen en aan den lijve ondervonden de afgelopen tijd. Ik fietste vroeger altijd een uur naar school en ben in al die jaren nog nooit tijdens een plensbui van vijf minuten, zo tot op mijn hemd natgeregend. Dat veranderingen erbij horen weet ik, alles verandert namelijk voortdurend al eeuwenlang. Gelukkig maar trou-wens, wellicht hadden we anders nog in grotten gewoond, het wiel niet uitgevonden of in de kou gezeten. Maar dat het klimaat verandert is echt andere koek, dat heeft een veel grotere impact dan de uitvinding van bakstenen, het wiel of vuur.

De klimaatstaking in Den Haag op vrijdag 27 september jl viel precies in onze vakantie, dus echt staken was het niet wat we deden, maar je stem laten horen is minstens zo belangrijk. Daarmee kun je verandering in gang zetten, in je eigen veilige bubbel blijven praten brengt geen veran-dering. Want hoe zal de aarde eruitzien voor de kinderen van onze kin-deren? Ik gun onze toekomstige kinderen een wereld die net zo mooi en bewoonbaar is zoals ik haar heb leren kennen en bewoon de afgelopen 35 jaar.

Op die vrijdagochtend hebben we samen met mijn moeder en kinderen een spandoek gemaakt met daarop de tekst: 'Help de wereld vergaat redt het klimaat'. Daarna vertrokken we naar het centraal station, aanvanke-lijk nog grappend dat we de enigen zouden zijn. Terwijl we een plek in de trein naar Den Haag zochten beek al snel dat we dat absoluut niet waren. De hele trein was vol mensen met spandoeken in alle soorten en maten. Aangekomen in Den Haag was het park waar alle klimaatstakers verza-melden al snel te klein en werden we verzocht om ruimte te maken door alvast te gaan lopen. Dus spandoek omhoog en gaan! Eerst nog wat on-wennig lopend tussen alle klimaatstakers, de ontelbare vlaggen, span-doeken waar je maar kon kijken en de teksten die door megafoons schalden. What do we want? Climate justice! When do we want it? Now! Ik kan je wel vertellen dat maakte indruk, veel indruk, mensen uit alle lagen van de bevolking, jong en oud allemaal bij elkaar gekomen voor hetzelfde doel. Het drong ineens nog meer tot me door dat zonder een grote verandering de wereld zoals ik haar ken onherkenbaar gaat veran-deren. Zoals de bakstenen, het wiel en het vuur de mens verandering en verder bracht, brengt het klimaat nu ook verandering. Alleen helpt deze verandering mij niet verder maar bewerkstelligt het juist het tegenover-gestelde.

Deze staking inspireerde mij om er oprecht zorg voor te gaan dragen dat de klimatologische verandering minder groot zal zijn voor de kinderen van mijn kinderen. Het mooie is dat wij als mensen kunnen veranderen, daarom zijn we waar we nu zijn. Dus: What do I want? Climate justice! When do I want it? Now!

Coosje Verbrugge

Scharlaken wasplaats is de naam.
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 13 juli 2024
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://deamelander.nl/

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier