• 0519-555100
  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Initiatieven voor duurzame Waddeneilanden

Steeds meer eilandbewoners dragen bij aan duurzame Waddeneilanden. Doel is volledig zelfvoorzienend worden op gebied van energie en water. Coöperaties op Schiermonnikoog en Ameland onderzoeken de haalbaarheid van het starten van een zonnecollectief. Hiervoor ontvangen zij ruim € 15.000,- subsidie uit het provinciale Iepen Mienskipsfûns (IMF). De totale investering bedraagt ruim € 44.000,-

Eilander energiecoöperaties plaatsen zonnepanelen op één locatie op het eiland. Bewoners binnen een bepaald postcodegebied investeren in de coöperatie. Zo kunnen zij hun eigen elektriciteit lokaal opwekken. Op Schiermonnikoog zijn er plannen voor een zonnedak op een boerderij in de polder. Op Ameland wil de coöperatie het parkeerterrein bij Ameland State overdekken. Het dak wordt voorzien van zonnepanelen. De eilander coöperaties werken de plannen samen uit. Hierbij gebruiken ze de kennis van de Energiewerkplaats Fryslân. Met de subsidie ondersteunt de provincie de voorbereiding van de postcoderoos en het ontwikkelen van de plannen.

In januari 2017 kunnen inwoners van Fryslân weer subsidie aanvragen uit het IMF. Voorwaarde is een goed initiatief voor het verbeteren van de leefbaarheid in hun wijk, dorp of op hun eiland. Het gebiedsplatform adviseerde in de laatste subsidieronde van 2016 positief over 17 projecten op de Friese Waddeneilanden. Dit draagt bij aan een totale investering in de leefbaarheid van ruim € 867.000,-. Kijk voor meer informatie over het IMF en het aanvragen van subsidie op www.streekwurk.frl/imf.


Search

© 2020 De Amelander. Alle Rechten Voorbehouden. Design by Webtool4all